Du har den viktigaste uppgiften på min 25 årsdag!

På min 25 årsdag den 9 september har du en mycket viktig uppgift, långt mycket viktigare än mig och min ålder.

Jag är glad för att vara född i Sverige och skulle inte vilja vara född i något annat land. Skulle du? Sverige är inte ett perfekt land men faktiskt ett av världens bästa länder att leva i. Och det är inte bara en åsikt utan även fakta utifrån flera internationella rankingar. Svenskar före oss har kämpat hårt för att skapa det samhälle vi nu lever i och människor offrar sina liv precis just nu för att få leva i ett samhälle likt vårt. Ett demokratiskt samhälle med allas lika värde som kärna och en omfattande välfärd. Detta är lätt att glömma bort och framförallt att vi inte har haft det såhär bra särskilt länge. Exempelvis är det bara 100 år sedan kvinnor fick rösta i riksdagsval i Sverige. Och för att inte nämna levnadsstandarden som ung för mig kontra min farfar. Det har aldrig varit så bra som nu att leva i Sverige, trots våra utmaningar!

din röst spelar roll

Den 9 september är det val och du har en mycket viktig uppgift, du ska välja vilket parti och vilka personer som ska representera dig och föra din talan i kommun, landsting och riksdag. Något vi lätt tar för givet och tänker att det inte spelar någon roll. Men din röst spelar roll och det spelar roll vem som får din röst. Du kanske tänker att det mest är ”käbbel” och endast handlar om lite högre eller lite lägre skatt? Det är fel, partierna skiljer sig åt inom flera konkreta områden. Åt vilket håll vill du att Sverige ska utvecklas?
För att ge några exempel:

svårt att veta vad man ska rösta på

Det kan vara svårt att veta vad man ska rösta på, speciellt om man inte är särskilt intresserad av politik. Men det finns flera sätt att hitta rätt. Vi har ju trots allt samma rättigheter och skyldigheter som demokratiska medborgare oavsett politiskt intresse. Flera medier har så kallad ”valkompass” där du guidas genom frågor och får summerat hur mycket du håller med olika partier. Vill du istället se vad varje parti själva säger kan du besöka deras webbplatser eller använda min app ”Politik A-Ö”. I appen får du partiernas egna åsikter summerat och även listor med vad partiet vill i ämnet.

du har den viktigaste uppgiften på min födelsedag

Ska kommande generationer om 50 år beskriva hur vi i Sverige har det återigen bättre än någonsin eller drömma sig tillbaka till 2010-talet? Valet är ditt, du kan påverka åt vilket håll Sverige ska utvecklas. Du har den viktigaste uppgiften på min födelsedag den 9 september och min önskan till dig är att rösta och framförallt göra ett medvetet val!

Webbsida från ITerik